Regels voor trading
Image

Frank Toxopeus
13/04/2020

10 Gouden Regels voor het succesvol handelen op de beurs

De meeste mensen die geld willen verdienen op de beurs nemen slechts kort de tijd om te leren wat er nodig is om echt succesvol te worden. Ze nemen kort wat verhalen door van mensen die snel rijk zijn geworden met een bepaald aandeel, of ze gaan direct aan de slag met een veel te grote hefboom.
Dit wordt meestal geen succes: daarom zijn de meeste traders al afgehaakt na het eerste jaar constant verlies te maken.

Dit is erg zonde, want door een aantal regels strikt te volgen zouden zij veel succesvoller kunnen zijn.

Regel #1: Trade altijd volgens een plan


Wat houdt een trading plan in? Een trading zou elke trader moeten uitwerken voor hij aan de slag gaat net handelen, en bevat altijd minimaal de volgende elementen:

- Wanneer open je een positie (open)
- Wanneer sluit je een positie met winst (exit)
- Wanneer sluit je een positie met verlies (stop-loss)
- Regels voor money management

Houd je aan het plan
Test je uitgewerkte strategie met een demo account (controleer bij je broker of ze dit hebben) en als je gaat handelen: houd je aan het plan!

Regel #2: Handel als een bedrijf


Een goede trader gaat te werk alsof hij een trading business runt.

Hij of zij werkt gestructureerd aan deze business, fulltime of parttime. Hij ziet dit niet als een hobby, of alleen omdat het leuk is. Hij moet commitment geven om zijn doelen te bereiken: winstgevend worden.

Regel #3: Gebruik technologie in je voordeel


Bijna elke broker heft tegenwoordig wel een platform met allerlei typen grafieken, indicatoren en hulpmiddelen voor technische analyse (TA). Hier kan je zeker een voordeel mee hebben.

Toch schuilt een groot nadeel in dit soort indicatoren: ze lopen achter op de werkelijkheid (lagging). Vaak is het kijken naar een simpele grafiek al genoeg om trends te herkennen.

Belangrijk
Bedenk je altijd bij het gebruiken van indicatoren en hulpmiddelen, zou je strategie ook werken zonder deze hulp? Het zou jammer zijn als je strategie niet meer werkt als je er geen beschikking meer over hebt.

Regel #4: Bescherm je handelskapitaal


Bij handelen op de beurs horen ook verlies trades, dat is een feit.

Zorg wel altijd dat je verliezen beperkt blijven, en in de juiste verhouding tot je handelskapitaal. Je zuurverdiende spaargeld in enkele dagen verspelen is namelijk erg zonde, en je loopt het risico dat moet stoppen met je trading business.

Neem dus geen onverantwoorde risico’s, en handel alleen met de producten die je begrijpt.

Regel #5: Stop nooit met leren


De financiële markten en marktomstandigheden veranderd voortdurend. Belangrijk is om deze veranderingen op de voet te volgen, en te bedenken welke invloed dit heeft op jouw manier van handelen.

Of beter: welke kansen dit biedt.

Politiek, wereldwijde gebeurtenissen en zelfs het weer heeft invloed op de financiële markten. Ervaring met diverse marktomstandigheden geven je een zeer groot voordeel in de toekomst. Dus onthoud: Blijf leren, je leven lang.

Regel #6: Handel alleen met geld dat je kan missen


Geld is kostbaar, helemaal als je er niet veel van hebt. Als je met pijn en moeite je kapitaal bij elkaar gespaard hebt, moet je eerst goed bedenken welk deel hiervan je echt kan missen in het geval dat je verliezen lijdt.

Regel #7: Maak een op feiten gebaseerd trading plan


De tijd nemen om een degelijke handelsmethodologie te ontwikkelen, is de moeite waard. Het kan verleidelijk zijn om te geloven in de "zo gemakkelijk het is als geld drukken" handelszwendel die veel voorkomt op internet. Maar feiten, geen emoties of hoop, zouden de inspiratie moeten zijn achter het ontwikkelen van een handelsplan.

Handelaren die geen haast hebben om te leren, kunnen doorgaans gemakkelijker alle informatie die op internet beschikbaar is doorzoeken. Overweeg dit: als je een nieuwe carrière zou beginnen, zou je hoogstwaarschijnlijk minstens een jaar of twee aan een hogeschool of universiteit moeten studeren voordat je gekwalificeerd was om zelfs maar te solliciteren voor een functie in het nieuwe veld. Leren handelen vereist minstens evenveel tijd en op feiten gebaseerd onderzoek en studie.

Regel #8: Gebruik altijd een Stop Loss


Een stop-loss is een vooraf bepaald risico dat een handelaar bereid is te accepteren bij elke transactie. Het stop loss kan een dollarbedrag of -percentage zijn, maar in beide gevallen beperkt het de blootstelling van de handelaar tijdens een transactie. Het gebruik van een stop loss kan een deel van de stress uit de handel halen, omdat we weten dat we slechts een X-bedrag zullen verliezen op een bepaalde transactie.

Geen stop loss hebben is een slechte gewoonte, ook al leidt het tot een winnende transactie. Uitgaan met een stop loss en dus een verliezende transactie hebben, is nog steeds goede handel als het binnen de regels van het handelsplan valt.

Het ideaal is om alle transacties winstgevend af te sluiten, maar dat is niet realistisch. Het gebruik van een beschermende stop loss zorgt ervoor dat verliezen en risico's beperkt zijn.

Regel #9: Weet wanneer u moet stoppen met handelen


Er zijn twee redenen om te stoppen met handelen: een ineffectief handelsplan en een ineffectieve handelaar.

Een ineffectief handelsplan laat veel grotere verliezen zien dan werd verwacht in historische tests. Dat gebeurt. Mogelijk zijn de markten veranderd of is de volatiliteit afgenomen. Om welke reden dan ook, het handelsplan presteert gewoon niet zoals verwacht.

Blijf emotioneel en zakelijk. Het is tijd om het handelsplan opnieuw te evalueren en een paar wijzigingen aan te brengen of om opnieuw te beginnen met een nieuw handelsplan.

Een mislukt handelsplan is een probleem dat moet worden opgelost. Dit is niet noodzakelijk het einde van de handelsactiviteiten.

Een ineffectieve handelaar is iemand die een handelsplan maakt, maar het niet kan volgen. Externe stress, slechte gewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan dit probleem. Een handelaar die niet in topconditie is om te handelen, zou moeten overwegen om een pauze te nemen. Nadat eventuele moeilijkheden en uitdagingen zijn opgelost, kan de handelaar weer aan de slag.

Regel #10: Blijf handelen in perspectief


Blijf gefocust op het grote geheel wanneer u handelt. Een verliezende transactie mag ons niet verbazen; Het maakt deel uit van de handel. Een winnende transactie is slechts één stap op weg naar een winstgevende onderneming. Het zijn de cumulatieve winsten die het verschil maken.

Zodra een handelaar winst en verlies accepteert als onderdeel van het bedrijf, hebben emoties minder invloed op de handelsprestaties. Dat wil niet zeggen dat we niet enthousiast kunnen zijn over een bijzonder vruchtbare handel, maar we mogen niet vergeten dat een verliezende handel nooit ver weg is.

Realistische doelen stellen is een essentieel onderdeel om de handel in perspectief te houden. Uw bedrijf moet binnen een redelijke tijd een redelijk rendement behalen. Als je verwacht dinsdag een multimiljonair te zijn, bereid je jezelf voor op een mislukking.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.