In dit artikel vertellen we wat cryptocurrency is en de geschiedenis van het ontstaan van digitale munten als Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple.

Wat is cryptocurrency?


Weinig mensen weten het, maar cryptocurrencies kwamen naar voren als bijproduct van een andere uitvinding. Satoshi Nakamoto, de onbekende uitvinder van Bitcoin, de eerste en nog steeds belangrijkste cryptocurrency, was nooit van plan een valuta uit te vinden.

In zijn aankondiging van Bitcoin eind 2008, zei Satoshi dat hij een "Peer-to-Peer elektronisch cashsysteem" heeft ontwikkeld.

Het belangrijkste aspect van Satoshi's uitvinding was dat hij een manier vond om een gedecentraliseerd digitaal geldsysteem te bouwen. In de jaren negentig zijn er veel pogingen geweest om digitaal geld te creëren, maar ze faalden allemaal.

 

Nadat alle gecentraliseerde pogingen faalden, probeerde Satoshi een digitaal geldsysteem te bouwen zonder een centrale entiteit. Als een peer-to-peer-netwerk voor het delen van bestanden.

Deze beslissing werd de geboorte van cryptocurrency. Ze zijn het ontbrekende stuk dat Satoshi digitaal contant geld heeft laten realiseren. De reden waarom is een beetje technisch en complex, maar als je het begrijpt, weet je meer over cryptocurrencies dan de meeste mensen. Laten we het zo gemakkelijk mogelijk maken:

Voor het realiseren van digitaal contant geld heeft u een betalingsnetwerk nodig met rekeningen, saldi en transacties. Dat is gemakkelijk te begrijpen. Een groot probleem dat elk betaalnetwerk moet oplossen, is het voorkomen van de zogenaamde dubbele uitgaven: voorkomen dat diezelfde entiteit hetzelfde bedrag tweemaal uitgeeft. Meestal gebeurt dit door een centrale server die de balans bewaart.

In een gedecentraliseerd netwerk hebt u deze server niet. U hebt dus elke afzonderlijke entiteit van het netwerk nodig om deze taak uit te voeren. Elke peer in het netwerk moet een lijst met alle transacties hebben om te controleren of toekomstige transacties geldig zijn of een poging om de uitgaven te verdubbelen.

Maar hoe kunnen deze entiteiten een consensus over deze archieven behouden?

Als de peers van het netwerk het niet eens zijn over slechts één enkele, kleine balans, is alles verbroken. Ze hebben een absolute consensus nodig. Meestal neem je opnieuw een centrale autoriteit om de juiste balans te verklaren. Maar hoe kun je consensus bereiken zonder een centrale autoriteit?

Niemand wist het totdat Satoshi uit het niets opdook. Niemand geloofde zelfs dat het mogelijk was.

Satoshi bewees dat het dat was. Zijn belangrijkste innovatie was om consensus te bereiken zonder een centrale autoriteit. Cryptocurrencies maken deel uit van deze oplossing - het deel dat de oplossing opwindend, fascinerend en hielp om over de wereld te rollen.

De echte waarde van cryptocurrency


Als je alle ruis rond cryptocurrencies weghaalt en reduceert tot een eenvoudige definitie, vind je het slechts beperkte items in een database die niemand kan wijzigen zonder aan specifieke voorwaarden te voldoen. Dit lijkt misschien gewoon, maar geloof het of niet: dit is precies hoe je een valuta kunt definiëren.

Neem het geld op uw bankrekening: wat zijn meer dan vermeldingen in een database die alleen onder specifieke voorwaarden kunnen worden gewijzigd? U kunt zelfs fysieke munten en bankbiljetten nemen: wat zijn dat anders dan beperkte vermeldingen in een openbare fysieke database die alleen kan worden gewijzigd als u de voorwaarde vergelijkt met het feit dat u de munten en bankbiljetten fysiek bezit? Geld heeft alles te maken met een geverifieerd item in een soort database met accounts, saldi en transacties.

Hoe "miners" digitale munten creëren en transacties bevestigen

Laten we eens kijken naar het mechanisme dat de databases van cryptocurrencies beheert. Een cryptocurrency zoals Bitcoin bestaat uit een netwerk van peers. Elke peer heeft een record van de volledige geschiedenis van alle transacties en dus van het saldo van elk account.

Een transactie is een bestand dat zegt: "Bob geeft X Bitcoin aan Alice" en is ondertekend door de privésleutel van Bob. Het is standaardcryptografie met openbare sleutels, helemaal niets bijzonders. Na ondertekening wordt een transactie in het netwerk uitgezonden, verzonden van één peer naar elke andere peer. Dit is standaard p2p-technologie. Niets bijzonders, nogmaals.


Schema hoe cryptocurrencies werken

De transactie is bijna onmiddellijk bekend door het hele netwerk. Maar pas na een bepaalde tijd wordt het bevestigd.

Bevestiging is een kritisch concept in cryptocurrencies. Je zou kunnen zeggen dat cryptocurrencies allemaal over bevestiging gaan.

Zolang een transactie niet-bevestigd is, is deze in behandeling en kan deze worden vervalst. Wanneer een transactie wordt bevestigd, wordt deze in steen gezet. Het is niet langer verhandelbaar, het kan niet worden teruggedraaid, het maakt deel uit van een onveranderlijk overzicht van historische transacties: van de zogenaamde blockchain.

Alleen mijnwerkers kunnen transacties bevestigen. Dit is hun werk in een cryptocurrency-netwerk. Ze nemen transacties, bestempelen ze als legitiem en spreiden ze in het netwerk. Nadat een transactie is bevestigd door een mijnwerker, moet elk knooppunt deze toevoegen aan zijn database. Het is onderdeel geworden van de blockchain.

Voor deze klus worden de mijnwerkers beloond met een token van de cryptocurrency, bijvoorbeeld met Bitcoins. Omdat de activiteit van de mijnwerker het belangrijkste onderdeel is van het cryptocurrency-systeem, moeten we een moment blijven en er dieper op ingaan.