Leren beleggen
Image

Frank Toxopeus
17/05/2020

Leren beleggen in een paar stappen

Investeren in aandelen door zelf leren beleggen is een uitstekende manier om je vermogen te laten groeien.

Voor langetermijnbeleggers zijn aandelen een goede investering, zelfs tijdens periodes van marktvolatiliteit - een neergang van de aandelenmarkt zoals we dit jaar hebben gezien, betekent simpelweg dat veel aandelen te koop zijn.

Maar hoe begin je eigenlijk? Volg de onderstaande stappen om te leren hoe je op de aandelenmarkt kunt beleggen.

1. Bepaal hoe je wil leren beleggen


Er zijn verschillende manieren om investeren in aandelen aan te pakken en zelf leren beleggen.

Kies hieronder de optie die het beste aangeeft hoe u wilt beleggen en hoe praktisch u zou willen zijn bij het kiezen en kiezen van de aandelen waarin u belegt.

 1. Ik weet dat aandelen een goede investering kunnen zijn, ik wil graag meer rendement behalen dan met een spaarrekening mogelijk is maar ik wil het beleggen graag uitbesteden aan iemand die hier verstand van heeft.

 2. Ik wil zelf leren beleggen, en heb tijd om zelf te verdiepen in aandelen en aandelenfondsen en ik ben bereid zelf het risico te nemen om mijn eigen vermogen te laten groeien.

  Als optie 2 op jouw van toepassing is lees dan ben je klaar om een account te openen en te leren beleggen met je eigen vermogen.

  2. Open een beleggingsrekening


  Over het algemeen heeft u een beleggingsrekening nodig om in aandelen te beleggen.

  Daarvoor zal je een account moeten openen bij een broker.

  Een broker is een persoon of onderneming die optreedt als tussenpersoon tussen een investeerder en een effectenbeurs.

  Voor het openen van een account heb je vaak niet veel geld nodig. Het advies is ook eerst klein te beginnen, en het liefste eerst met een demo account.

  Op deze manier kan je zonder risico kennismaken met het handelsplatform, en het inleggen van orders zonder dat je echt geld op het spel zet.

  Voorbeelden van brokers:
  Voorbeelden van brokers

  3. Het verschil tussen aandelen en beleggingsfondsen


  Ga je voor het zelf handelen op de beurs?

  Maak je geen zorgen. Leren beleggen in aandelen hoeft niet ingewikkeld te zijn.

  Voor de meeste mensen betekent beleggen op de aandelenmarkt kiezen tussen deze twee soorten investeringen:

  • Beleggingsfondsen of op de beurs verhandelde fondsen. Met deze onderlinge fondsen kunt u in één transactie kleine stukjes van veel verschillende aandelen kopen. Indexfondsen en ETF's zijn een soort onderlinge fondsen die een index volgen; een Standard & Poor's 500-fonds repliceert die index bijvoorbeeld door de aandelen van de bedrijven erin te kopen. Wanneer u in een fonds belegt, bezit u ook kleine stukjes van elk van die bedrijven. U kunt verschillende fondsen samenstellen om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Merk op dat beleggingsfondsen voor aandelen ook wel aandelenfondsen worden genoemd.
  • Individuele aandelen. Als u op zoek bent naar een specifiek bedrijf, kunt u een enkel aandeel of een paar aandelen kopen als een manier om uw teen in de aandelenhandelwateren te dompelen. Het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille uit veel individuele aandelen is mogelijk, maar vergt een aanzienlijke investering.
  Overzicht aandelen

  4. Stel een budget in voor uw aandeleninvestering


  Als u wilt investeren maar denkt dat u het geld niet heeft, denk dan nog eens goed na.

  Het mooie van zelf leren beleggen ofinvesteren is dat het, in tegenstelling tot het kopen van een auto of zelfs een huis, geen aanzienlijke aanbetaling vereist. Maar de meeste mensen weten dat het oude gezegde om eerst jezelf te betalen makkelijker gezegd dan gedaan is.

  De kosten van levensonderhoud, evenals de ongeplande uitgaven die altijd lijken op te duiken, kunnen iedereen het gevoel geven dat sparen om te investeren een zware strijd is - zo niet een zinloze strijd. Maar er moet toch een manier zijn om het te doen zonder een deuk in je financiën te veroorzaken.

  5. Starten met investeren


  Aandelenbeleggen is gevuld met ingewikkelde strategieën en benaderingen, maar enkele van de meest succesvolle beleggers hebben niet veel meer gedaan dan vasthouden aan de basis.

  Dat betekent over het algemeen dat u fondsen gebruikt voor het grootste deel van uw portefeuille - Warren Buffett heeft naar verluidt gezegd dat een goedkoop S & P 500-indexfonds de beste investering is die de meeste Amerikanen kunnen doen - en alleen individuele aandelen kiest als u gelooft in het potentieel van het bedrijf voor de lange termijn groei.

  Als individuele aandelen u aanspreken, is het de moeite waard om aandelen te onderzoeken.

  Als u van plan bent om voornamelijk bij fondsen te blijven, zou het bouwen van een eenvoudige portefeuille met brede, goedkope opties uw doel moeten zijn.

  Bonus: Veelgestelde vragen


  Kan ik investeren als ik niet veel geld heb?

  Er zijn twee uitdagingen bij het investeren van kleine bedragen. Het goede nieuws? Ze zijn allebei gemakkelijk te overwinnen.

  De eerste uitdaging is dat veel investeringen een minimum vereisen. De tweede is dat het moeilijk is om kleine hoeveelheden geld te diversifiëren. Diversificatie omvat van nature het verspreiden van uw geld. Hoe minder geld je hebt, hoe moeilijker het is om te verspreiden.

  De oplossing voor beide is beleggen in aandelenindexfondsen en ETF's. Hoewel beleggingsfondsen mogelijk een minimum van $ 1.000 of meer nodig hebben, zijn de minimumminima van indexfondsen meestal lager (en worden ETF's gekocht voor een aandelenprijs die nog lager zou kunnen zijn). Twee makelaars, Fidelity en Charles Schwab, bieden indexfondsen zonder enig minimum aan. Indexfondsen verhelpen ook het diversificatieprobleem omdat ze veel verschillende aandelen binnen één fonds aanhouden.

  Het laatste dat we hierover zullen zeggen: investeren is een spel op lange termijn, dus u mag geen geld investeren dat u op korte termijn nodig zou kunnen hebben. Dat omvat een geldkussen voor noodgevallen.

  In welke aandelen moet ik beleggen?

  Onze aanbeveling is om in veel aandelen te beleggen via een aandelenfonds, indexfonds of ETF - bijvoorbeeld een S&P 500 indexfonds dat alle aandelen in de S&P 500 bezit.

  Als u echter op zoek bent naar de spanning van het kiezen van aandelen, levert dat waarschijnlijk niet op. U kunt die jeuk krabben en uw shirt behouden door 10% of minder van uw portefeuille aan individuele aandelen te wijden. Welke? Bekijk onze lijst met de beste aandelen, op basis van de prestaties tot nu toe, voor ideeën.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.