Belasting op beurshandel
Image

Frank Toxopeus
23/03/2018

Zoveel belasting betaal je over beurshandel


Ben je belegger en wil je weten hoeveel belasting je betaalt over je winsten? Handel je op de beurs en ben je benieuwd of je dit moet opgeven bij de belastingdienst? Lees dan verder!

Hoeveel belasting betaal ik in Nederland?

In Nederland is het systeem vrij eenvoudig. De meeste Nederlanders zijn verplicht elk jaar aangifte te doen, en hoeven dus daarnaast geen extra melding te maken van de beursinkomsten.

Wij werken in Nederland met het systeem van 3 boxen waar verschillende soorten inkomsten in gerekend en belast worden:

 • Box 1

  In deze box betaal je inkomstenbelasting (IB)

 • Box 2

  In deze box betaal je belasting over je aanmerkelijk belang

 • Box 3

  In deze box wordt vermogensbelasting geheven

de belastingdienst

Zolang je niet fulltime of beroepsmatig aan het beleggen bent, zal de Belastingdienst geen inkomsten in Box 1 belasten over je winsten uit beleggen. (wel zeer waarschijnlijk over je andere inkomsten uit werk etc.)

Voor box 2 dien je een aanmerkelijk belang in de onderneming te bezitten. (minimaal 5% van de totale aandelen in uw bezit)

Dus blijft over Box 3: vermogensbelasting.


Lastig al die wetgeving? Valt mee!


Image

Waarover betaal ik vermogensbelasting?


Je betaalt vermogensbelasting over al je spaargeld, beleggingen en andere zaken met waarde, minus eventuele schulden. Dus ook je studielening of roodstand bij de bank (maar niet je hypotheek op je eerste woning, deze valt dan weer onder box 1).

Voor een uitgebreid overzicht wat wel en wat niet meegeteld mag worden, vind je hier nog meer informatie.


Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?


De vermogensbelasting was tot en met 2016 redelijk overzichtelijk opgebouwd. Je betaalde een vast percentage over het verwachte rendement. Wat ongeveer hetzelfde gebleven is, is het heffingsvrij vermogen. Dat betekent dat je geen belasting betaalt over het deel onder de vrijgestelde waarde.

Het heffingsvrij vermogen is in 2018 30.000 euro. Dat bedrag mag je eerst van je totale vermogen aftrekken voordat je de tarieven toepast. Negatief vermogen wordt niet als zodanig belast. Heb je een fiscaal partner? Dan mag je dit maal 2 doen (60.000) en het vermogen van de fiscaal partner wordt ook meegerekend.

Vanaf 2017 zijn de regels veranderd. Er is nu ook een schijvensysteem ingesteld voor Box 3 inkomen.

Zie het plaatje onder (van de Belastingdienst) voor de tabel van 2018:


Image

Zoals je ziet is het er niet veel gemakkelijker op geworden. Het idee is dat je meer belegd bij een hoger vermogen, en dat daarbij ook een hoger rendement hoort. Een voorbeeldberekening van de Belastingdienst vind je hier.


Heb je een vraag over dit onderwerp ?
Stuur ze naar frank@toxtrade.nl en ik stuur je persoonlijk antwoord of behandel hem in een volgend blog.

Wat zijn de regels in België?


In België kennen we weer een eigen belastingstelsel, met eigen regels. In dit artikel wil ik ook voor de Vlaamse/Belgische lezer uitleggen welke regels voor jullie gelden.


Beurstaks


Enige tijd geleden is in België de beurstaks ingevoerd.

Dat betekend dat je belasting betaalt over transacties die je op de beurs uitvoert. Dus over elke aan- en verkoop moet een percentage worden afgedragen aan de Belgische Belastingdienst. Dit geldt voor alle inwoners van België, ook al handelt deze via een buitenlandse broker.

Een goede buitenlandse broker zal standaard aanbieden de taks in te houden en af te dragen aan de Belgische belastingdienst. Een broker als DEGIRO doet dit standaard al voor je. Doe je dit niet automatisch, zal je dit zelf moeten aangeven.


Hoeveel belasting moet ik als inwoner van België betalen?


De hoogte van dit percentage verschilt per soort effect waar je in handelt. De hoogte wat van het bedrag wat je extra betaald over je transactie ligt tussen de 0,12 en 1,32% en kent een maximum van 4000 euro in de hoogste categorie.


Categorieën van de beurstaks


Er zijn drie verschillende beurstaks tarieven 0,12%, 0,35% en 1,32%. Waarbij klassieke aandelen, speeders sprinters & turbo's bijvoorbeeld in de 0,35% categorie vallen en de meeste obligaties in de 0,12% categorie. Voor een compleet overzicht raad ik aan om naar de websites van de Belgische overheid te gaan.


Maximaal bedrag per transactie

Er geldt een maximale hoogte per transactie die afgedragen moet worden, dit is per categorie bepaald. 

De maximum hoogte vanaf 1 januari 2018 zijn als volgt:

 • 1.300 euro wanneer het tarief van de taks 0,12% bedraagt;
 • 1.600 euro wanneer het tarief van de taks 0,35% bedraagt;
 • 4.000 euro wanneer het tarief van de taks 1,32% bedraagt.

Image

Geen beurstaks


Sommige verhandelbare zaken zijn vrijgesteld van beurstaks. Voorbeelden hiervan zijn CFD's, opties en futures. Het gaat in deze gevallen namelijk niet om effecten maar om contracten. Ook als een aandeel voor het eerst uitgebracht wordt (IPO's) hoeft er geen beurstaks te worden afgedragen.


Meer informatie over de beurstaks
Vind je op de site van de Belgische overheid via deze link.

That's it


Ik heb dit artikel geschreven in 2018 voor Nederlandse en Belgische belastingbetalers. Mocht je in andere landen (gedeeltelijk) belasting betalen vraag dan om informatie bij de overheid in dat land, omdat dan waarschijnlijk andere regels voor jou gelden.


Image

Vragen? Opmerkingen?


Vond je deze blog interessant? Of mis je nog belangrijke informatie? Laat het hieronder weten !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.